Μαραθώνιος Ανάγνωσης με τα βιβλία της Άλκης Ζέη - Μεγάλη συμμετοχή σχολείων και μαθητών

Photo for this article

Μαραθώνιος Ανάγνωσης με τα βιβλία της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ
Μεγάλη συμμετοχή σχολείων και μαθητών
Πάνω από 35.000 παιδιά, 1.955 τμήματα από 758 σχολεία

Για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού
Νοέμβριος 2011-Μάιος 2012
Υπό την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Με υπέρμετρο ενθουσιασμό αγκάλιασαν τα σχολεία τον Μαραθώνιο Ανάγνωσης που διοργανώνουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με τη μορφή διαγωνισμού για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού με θέμα το έργο της Άλκης Ζέη, μιας από τις σπουδαιότερες εν ζωή συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Ο Μαραθώνιος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας με στόχο την ενίσχυση της ανάγνωσης και την καλλιέργεια της αγάπης των μαθητών για το καλό βιβλίο.

Πάνω από 750 σχολεία από όλη την Ελλάδα, από την Κομοτηνή και την Ξάνθη μέχρι την Κάλυμνο και από τη Νάξο μέχρι την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα, έχουν δηλώσει συμμετοχή για να «τρέξουν» στον Μαραθώνιο. Περισσότερα από 35.000 παιδιά θα διαβάσουν τα κλασικά βιβλία της Άλκης Ζέη. Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τα σχολεία που συμμετέχουν.
Ευχαριστούμε όλους τους εκπαιδευτικούς για τη μεγάλη ανταπόκριση που έδειξαν σε αυτή τη δράση, αποδεικνύοντας ότι στηρίζουν και προάγουν τη φιλαναγνωσία παροτρύνοντας τα παιδιά να γνωρίσουν το καλό βιβλίο. Ευχαριστούμε όλους τους/τις μαθητές/τριες που θα τρέξουν στον Μαραθώνιο και ευχόμαστε σε όλους και όλες καλή ανάγνωση και καλή επιτυχία.  

Όσο για τις διαμαρτυρίες συγκεκριμένων εκδοτών σχετικά με τον Μαραθώνιο, ευτυχώς που το αίτημά τους για την ανάκληση αυτής της πρωτοβουλίας δεν εισακούστηκε! Άλλωστε το Υπουργείο Παιδείας θέτει υπό την αιγίδα του –και οφείλει να το κάνει- πολλές παρόμοιες πρωτοβουλίες, εφόσον εκτιμήσει ότι πρόκειται για δράσεις που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μαθητών (π.χ. η πρωτοβουλία «Βιβλιοδρομίες» των Εκπαιδευτηρίων  ΓΕΙΤΟΝΑ που πραγματοποιείται για 14η συνεχή χρονιά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και απευθύνεται σε μαθητές επίσης των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα τα παιδιά διαβάζουν βιβλία κυρίως των εκδοτών που διαμαρτύρονται για την πρωτοβουλία των εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ). Και βέβαια είναι αδιανόητο να απαγορεύονται τέτοιες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής κοινωνίας και ενός ανοιχτού, ελεύθερου σχολείου.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σε περίπτωση που επιθυμείτε να κάνετε σχετικό ρεπορτάζ. Η Άλκη Ζέη είναι πάντα στη διάθεσή σας για να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις σας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ
Στον Μαραθώνιο συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, διαβάζοντας συγκεκριμένα βιβλία της Άλκης Ζέη έως τα τέλη Μαρτίου 2012. Απαντούν σε ερωτηματολόγια που θα τους σταλούν και όσοι/όσες απαντήσουν σωστά μπαίνουν σε κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο 2012 και θα είναι ανοιχτή στο κοινό. 10 παιδιά από κάθε τάξη θα κερδίσουν πλούσια δώρα. Επιπλέον, τα παιδιά κάθε τμήματος της ΣΤ΄ Δημοτικού θα γράψουν ομαδικά μια σύντομη ιστορία χρησιμοποιώντας τους τίτλους των βιβλίων της Άλκης Ζέη και δικές τους λέξεις. Οι ιστορίες θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή την οποία απαρτίζουν η Μαρία Αγγελίδου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ο Μιχάλης Αργυρίδης, εκπαιδευτικός-μελετητής της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας, και η Μαρίζα Ντεκάστρο, συγγραφέας-κριτικός παιδικού βιβλίου. Οι καλύτερες θα δημοσιευτούν στην παιδική εφημερίδα των εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Παιδιά, διάλειμμα! και θα αναρτηθούν στον δικτυακό τόπο www.metaixmio.gr.
Σε όλα τα σχολεία που θα συμμετάσχουν θα δοθούν τιμής ένεκεν για τη βιβλιοθήκη τους από πέντε παιδικά βιβλία, τα οποία θα επιλέξουν από ειδική λίστα.
Η Άλκη Ζέη θα επισκεφτεί τα σχολεία που θα βραβευθούν, εφόσον το επιθυμούν και είναι εφικτό για την ίδια, για να συνεχιστεί ο διάλογος με τα παιδιά.
Τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2012 θα πραγματοποιηθούν δύο συναντήσεις (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) με τη συμμετοχή της Άλκης Ζέη και όσων επιθυμούν απ’ αυτούς που πήραν μέρος στον Μαραθώνιο.

BLOG ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Με αφορμή τον Μαραθώνιο δημιουργήσαμε ένα blog για την Άλκη Ζέη, όπου οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μπορούν να στέλνουν τα σχόλια και τα μηνύματά τους για τη συγγραφέα και το έργο της. Βασικός στόχος του blog είναι να αποτελέσει σημείο διαλόγου για την καλύτερη επεξεργασία του Μαραθωνίου, αλλά και να δώσει την ευκαιρία για γνωριμία με την αγαπημένη συγγραφέα του αναγνωστικού κοινού. Οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν τις προτάσεις τους και να ανταλλάσσουν απόψεις και σκέψεις, ώστε να αποτελέσει ο Μαραθώνιος ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας.
Επιπλέον, στο blog οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν εκπαιδευτικό υλικό για τα βιβλία της Άλκης Ζέη για την καλύτερη αξιοποίησή τους στην τάξη, να δουν βίντεο όπου η Άλκη Ζέη μιλάει για το έργο της, καθώς και άλλες σημαντικές πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να εργαστούν με την ομάδα τους διαθεματικά και να καθοδηγήσουν τα παιδιά να εξετάσουν τα θέματα των βιβλίων από πολλές πλευρές.

 

 

Your rating: None Average: 2.9 (7 votes)
Συντάκτης: Mediasoup
Κατηγορία: Πολιτισμός

Comments

μπράβο στην υπέροχη

μπράβο στην υπέροχη πρωτοβουλία!