Όχι στην "καρκινοφοβία", ναι στην πρόληψη

Για τους αρχαίους Αιγυπτίους ο καρκίνος αποτελούσε την τιμωρία των θεών για τις ασεβείς και αμαρτωλές πράξεις των ανθρώπων!

Στην αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης -στην προσπάθειά του να δώσει σαφή εικόνα της συγκεκριμένης ασθένειας-, ανέπτυξε την θεωρία των 4 χυμών (αίμα-φλέγμα-κίτρινη και μαύρη χολή), λέγοντας ότι όταν συσσωρεύεται υπερβολική μαύρη χολή σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος, τότε έχουμε την δημιουργία της.

Μεταξύ 18ου – 19ου αιώνα είχε επικρατήσει η θεωρία ότι ο καρκίνος ήταν μια μεταδοτική νόσος, η οποία προκαλούνταν από μικρόβια στο σώμα. Εν συνεχεία, αναπτύχθηκε, η πεποίθηση ότι ο καρκίνος προκαλείται από τραύμα. Αντίληψη, η οποία εγκαταλείφθηκε πολύ σύντομα.

Για πρώτη φορά το 1911, ο Peyton Rous στο Ινστιτούτο Rockefeller της Νέας Υόρκης περιέγραψε το σάρκωμα στα κοτόπουλα, αποσπώντας για την εργασία του το βραβείο Νόμπελ το 1968. Τη σκυτάλη πήρε η κωνική θεωρία, η οποία υποστηρίζει ότι αρχικά συμβαίνει μια μετάλλαξη σ’ ένα και μοναδικό κύτταρο, ο πολλαπλασιασμός του οποίου δίνει ένα «κλώνο» πανομοιότυπων κυττάρων, τα οποία με την σειρά τους σχηματίζουν την καρκινική μάζα.

Κοινός παρανομαστής των περισσότερων θεωριών που αναπτύχθηκαν μέσα στους αιώνες γύρω από τον καρκίνο, ήταν η αντίληψη ότι πρόκειται για μια ανίατη ασθένεια, γεγονός που «γιγάντωσε» στο μυαλό των ανθρώπων την «καρκινοφοβία» και εδραίωσε την άποψη ότι έχουμε να κάνουμε με επάρατη νόσο.

Με την πάροδο του χρόνου, η επιστήμη της ιατρικής κατάφερε να προσπελάσει και να απομυθοποιήσει την εν λόγω πεποίθηση, κατορθώνοντας –σε μεγάλο βαθμό-, να διαμορφώσει μια πιο σαφή εικόνα αναφορικά με την φύση του καρκίνου, αλλά και τις αιτίες που τον προκαλούν.

Όπως διαπιστώθηκε μετά από μακροχρόνιες και κοπιώδεις επιστημονικές έρευνες, ο καρκίνος ούτε μεταδοτικός είναι, ούτε προκαλείται από τραυματισμό και φυσικά δεν αποτελεί ανίατη ασθένεια, όπως πολύ εσφαλμένα εξακολουθούν να πιστεύουν ακόμη και στην εποχή μας ορισμένοι.

Σήμερα, ο όρος καρκίνος αναφέρεται στην υπερβολική, χωρίς προγραμματισμό, ανάπτυξη κυττάρων του οργανισμού, τα οποία ήταν φυσιολογικά μέχρι τη στιγμή της έναρξης της διαδικασίας καρκινογέννεσης. Απλοποιημένα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο καρκίνος είναι η ασθένεια των κυττάρων. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει 200 διαφορετικά είδη καρκίνου, εκ των οποίων οι περισσότεροι μπορούν να θεραπευτούν, αρκεί να ανιχνευτούν στο αρχικό τους στάδιο.

Δυστυχώς, χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως χάνουν την ζωή τους καθημερινά, όχι επειδή νόσησαν από καρκίνο, αλλά επειδή δεν μπόρεσαν να τον προλάβουν πριν αυτός εξελιχθεί. Κατά κύριο λόγο, είναι άνθρωποι, οι οποίοι –προφανώς- δεν υποβλήθηκαν ποτέ σε προληπτικό έλεγχο της υγείας τους ή που δεν έδωσαν ποτέ σημασία στην συμπτωματολογία της ασθένειά τους. Αυτή τη στιγμή, ο καρκίνος αποτελεί την 2η αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι περισσότεροι και οι πιο συχνοί καρκίνοι είναι εκείνος του πνεύμονα, του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του δέρματος κ. ά.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου, το έτος 2007, σε όλο τον κόσμο πέθαιναν κάθε ημέρα από καρκίνο 20.000 άνθρωποι, -7,6 εκατ. περίπου άνθρωποι δηλαδή-, ενώ το ίδιο έτος είχαν διαγνωστεί τουλάχιστον 12, 3 εκατ. νέα κρούσματα της συγκεκριμένης νόσου!

Ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο –σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- πρόκειται να ξεπεράσει τα 10 εκατ. το 2020, ενώ στα 16 εκατ. αναμένεται να εκτοξευθεί ο αριθμός των ανθρώπων, που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον καρκίνο. Θλιβερά είναι και τα στατιστικά στοιχεία, που αφορούν στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται μεταξύ των χωρών, όπου ο καρκίνος αποτελεί την 2η αιτία θανάτου.

Μόνο την πενταετία 2000-2005 πέθαναν στην Ελλάδα από καρκίνο 148,712 άνθρωποι! Τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη, οι άνδρες εμφανίζουν πολύ υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας από κακοήθη νεοπλάσματα, συγκριτικά με τις γυναίκες, -εξαιρουμένης της ηλικιακής ομάδα των 30-44 ετών, όπου οι γυναίκες παρουσιάζουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τους άνδρες.

Οι επιστήμονες επιμένουν: η πρόληψη -και στην περίπτωση του καρκίνου-, σώζει ζωές! Οφείλουμε να προβαίνουμε σε προληπτικές εξετάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να διαπιστώνουμε την κατάσταση της υγείας μας.

Το τεστ-παπ, το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας η ψηλάφηση του στήθους, η μαστογραφία, μπορεί να αποβούν σωτήριες εξετάσεις για την υγεία μιας γυναίκας.

Δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε θεωρητικά ότι αγαπάμε τη ζωή, αγαπάμε τα παιδιά μας, αγαπάμε την οικογένειά μας και στην πράξη να αποδεικνύουμε το αντίθετο, αδιαφορώντας για τον ίδιο τον εαυτό μας! Επιβάλλεται, τόσο για το καλό δικό μας, όσο και για το καλό των άλλων, να μπαίνουμε συχνά στην διαδικασία ενδελεχούς ιατρικού ελέγχου.

Δεν πρέπει επίσης, σε καμία περίπτωση, να αδιαφορούμε απέναντι συμπτώματα που δεν είχαμε πριν, τα οποία μπορεί να υποκρύπτουν ότι έχουμε νοσήσει από κάποια μορφή καρκίνου. Επισκεπτόμαστε άμεσα το γιατρό μας!

Πρέπει να γίνει κοινό κτήμα όλων, αυτό που «βροντοφωνάζει» κατ’ επανάληψη η ιατρική κοινότητα: ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί, αρκεί να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί! Εκατοντάδες, χιλιάδες άνθρωποι δίνουν καθημερινά την μάχη με τον καρκίνο. Άνθρωποι που αντλούν αισιοδοξία για το μέλλον τους μέσα από μια διαρκή πάλη με την αρρώστια. Εάν εμείς οι ίδιοι δεν συμβιβαστούμε με την ιδέα του καρκίνου και με το γεγονός ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας «χτυπήσει» την πόρτα, τότε πολύ πιθανόν μια μέρα να γίνουμε κι εμείς «θύμα» του! Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο σαν «μπαμπούλα» και να φοβόμαστε ακόμη και να μιλήσουμε γι’ αυτόν. Δυστυχώς υπάρχει στη ζωή μας. Καθημερινά, ακούμε για την απώλεια ανθρώπων που προσβλήθηκαν απ’ αυτόν. Γυναίκες, άνδρες, παιδιά έρχονται αντιμέτωποι με την πιο σκληρή πραγματικότητα, η οποία όμως, μόνο με σωστή διαχείριση του προβλήματος και ακμαίο ηθικό μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί.

Ακόμη ένα σημαντικό κεφάλαιο στον καρκίνο που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι αιτίες που τον προκαλούν.

Σύμφωνα με την έκθεση Global Cancer Facts & Figures για το 2007, το 15% όλων των μορφών καρκίνων συνδέονται άμεσα με την μόλυνση!

Διάφοροι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες και παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής μας, μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές των φυσιολογικών γονιδίων και κατ’ επέκταση την μετατροπή τους σε γονίδια, τα οποία επιτρέπουν την ανάπτυξη καρκίνου. Έχετε κατά νου ότι γονιδιακές διαταραχές που οδηγούν στην εμφάνιση καρκίνου, μπορούν να προκληθούν από το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, την κακή διατροφή, την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου ή την έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες στους χώρους εργασίας και στο περιβάλλον.

Σκεφτείτε λοιπόν, κάθε φορά που βάζετε ένα τσιγάρο στο στόμα σας, ή εκτίθεστε με τις ώρες στον καλοκαιρινό ήλιο, ότι «προκαλείτε» την τύχη σας! Όσο για τη διατροφή σας, φροντίστε να περιορίστε την κατανάλωση γρήγορου φαγητού, πριν να είναι πολύ αργά για την υγεία σας! Σημαντικό επίσης, ρόλο στις γονιδιακές διαταραχές διαδραματίζει και η κληρονομικότητα, ενώ και ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις αυξάνουν τον κίνδυνο δημιουργίας ορισμένων μορφών καρκίνου.

Και στη Λευκάδα, πληθαίνουν καθημερινά οι περιπτώσεις ανθρώπων που νοσούν από τον καρκίνο. Παρά το γεγονός ότι ζούμε μέσα σ’ ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από το καυσαέριο της πρωτεύουσας, μακριά από το στρες και το άγχος που δημιουργούν οι ρυθμοί στην πόλη, ο καρκίνος «θερίζει» στην περιοχή μας!

Απαιτείται πλέον, εγρήγορση απ’ όλους μας! Ο καρκίνος «χτυπάει» αδιακρίτως γυναίκες, άνδρες, παιδιά, ανθρώπους όλων των ηλικιών, όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Είναι υποχρέωσή μας να τον αντιμετωπίσουμε με θάρρος και το τόλμη! Και το κυριότερο; Να τον νικήσουμε! Ας γίνει λοιπόν, η 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, αφορμή να κερδίσουμε μια από τις πιο δύσκολες μάχες τις ζωής μας!

(Πηγή φωτογραφίας: bestrong)

Your rating: None Average: 5 (3 votes)
Συντάκτης: Νατάσα Φίλιππα
Ετικέτες: Υγεία, Καρκίνος
Κατηγορία: Κοινωνία