Αυθεντικό κρητικό γαμοπίλαφο

O Ψηλορείτης είναι αναπόστατο κομμάτι του σώματός μου. Κάτω από τη σκιά του, στο Ηράκλειο Κρήτης, γεννήθηκα κι εκεί στους πρόποδές του μυήθηκα στην ανασκαφή και στην Αρχαιολογία από τον καθηγητή μου Γιάννη Σακελλαράκη.

Το Ιδαίο Άντρο (σε υψόμετρο 1498μ.) και η Ζώμινθος είναι κομμάτια προσωπικής βυζαντινοενετικής μου μυθολογίας (για να παραφράσω τον Τσαρούχη), της πιο ιερής. Στο στόμα του Ιδαίου Άντρου πρωτοάκουσα τη φωνή του Ψαραντώνη και στο ενετικό τυροκομείο της Ζωμίνθου, το λαούτο των μοιρολογιών του Λουδοβίκου των Ανωγείων.

Το Ιδαίο Άντρο ή σπηλιάρα του Δία (το σπήλαιο που κατά τη μυθολογία η Ρέα έκρυψε το νεογέννητο Δία για να μην κατασπαραχθεί από τον πατέρα του Κρόνο) είναι για την ελληνική αρχαιότητα αυτό που είναι η Βηθλεέμ για τον Χριστιανικό κόσμο. Όταν σταθείς στην είσοδο του μυσταγωγικού βράχου και κοιτάξεις ευθεία μπροστά στο οροπέδιο της Νίδας, λένε ότι η ράχη των βουνών που περικυκλώνουν το οροπέδιο, είναι αποτύπωμα από τα δάκτυλα των γροθιών της Ρέας καθώς έπεσε στην Κρήτη για να γεννήσει το Δία, η κοιλιά της είναι το οροπέδιο και η μήτρα της είναι η Σπηλιάρα του Δία.

Στο οροπέδιο φυτρώνει η νεβρίδα ή χρυσόχορτο κι αν είστε τυχεροί και βρεθείτε επάνω στην Νίδα με Πανσέληνο, θα δείτε το συγκλονιστικό χρυσόχορτο – να φωτίζει την ιερή γη της μινωικής Κρήτης, την κοιλιά της Ρέας. Βγαίνοντας από τη σπηλιάρα, θα παρατηρήσετε από μέσα, πως το στόμα – είσοδος του Ιερού βράχου έχει το σχήμα του ματιού του Θεού!!! (Σε αυτό τον τόπο τίποτα δεν είναι τυχαίο άλλωστε.)

Zominthos

(Πηγή φωτογραφίας Ζωμύνθου:ert)

Όποιος θέλει να συνομιλήσει λοιπόν με την αυθεντική κρητική γη, επιβάλλεται να ανέβει στον Ψηλορείτη. Επιβάλλεται να ανέβει στα Ανώγεια (όπου ο Χατζιδάκις οργάνωσε τις πρώτες μουσικές γιορτές στο νησί) , να πιει ελληνικό καφέ και παγωμένη ρακή στην μοναδική πλατέια του χωριού και να φάει το ωραιότερο γαλακτομπούρεκο της Ελλάδας που προσφέρει η υπέργηρη γιαγιά του Σκανδάλη, να φτιάξει παρέα με τους Ανωγειανούς τη δικιά του μαντινάδα για τα πάθη του έρωτα.

Αν είστε τυχεροί, έξω από τα μιτάτα – τυροκομεία του Ψηλορείτη (που επιβιώνουν την αρχιτεκτονική μινωικών θολωτών τάφων) και συναντήσετε βοσκούς που έχουν στήσει καζάνι με βραστή γίδα, θα σας προσφέρουν το μοναδικό τους κρητικό γαμοπίλαφο. Το κρητικό γαμοπίλαφο, κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να είναι μια επιβίωση ιταλικού ριζότο από την εποχή της Γαληνοτάτης Δημοκρατίς της Βενετίας, που οι Κρητικοί υιοθέτησαν με το δικό τους βέβαια τρόπο. Προσφέρεται στους παραδοσιακούς γάμους στην Κρήτη για ευγονία και πλούτο (αυτό συμβολίζει το ρύζι). Για τους ίδιους λόγους στο μεγάλο καζάνι βράζονται μαζί κρέας γίδας και κόκκορα.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΡΗΤΙΚΟ ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ

Υλικά:

Ylika gia kritiko gamopilafo

2 κιλά γίδα
1 μικρό κοκκοράκι ελευθέρας βοσκής κομμένο στα δυο
1 κρεμμύδι
2 καρότο
1 φύλλο δάφνης
λίγο θυμάρι
Ρύζι Καρολίνα
χυμό 1 ½ λεμονιού
200-300gr στακοβούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι

Βάζουμε τα κρεάτα ολόκληρα, το κρεμμύδι, τα καρότα και το φύλλο δάφνης να σιγοβράζουν και 3-4 ώρες Όταν είναι έτοιμα τα κρέατα (ελέγχουμε κατά διαστήματα και αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό) τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα, πετάμε τα καρότα και το κρεμμύδι και κρατάμε το ζωμό για το γαμοπίλαφο.
Στη συνέχεια σουρώνουμε το ζωμό (αν είναι πολύ λιπαρός τον αραιώνουμε με λίγο νεράκι) και το βάζουμε να βράσει μαζί με το ρύζι σε δυνατή φωτιά, προσθέτοντας αλάτι και το χυμό λεμονιού 5-8 λεπτά περίπου. Για μια κούπα ρύζι, χρειαζόμαστε τρεις κούπες ζωμό κρέατος. Τέλος, όταν είναι έτοιμο παίρνουμε το στακοβούτυρο και ανακατεύουμε (αν θέλετε έχετε κάψει σε ένα κατσαρολάκι πρώτα το στακοβούτυρο) με αυτό το πιλάφι που έχουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το θυμάρι. Το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά. Σερβίρουμε το ρύζι και λίγο από τα κρέατα σε ρηχό πιάτο ή αν θέλετε ξεψαχνίζετε τα κρέατα και τα ανακατεύετε μέσα στο πιλάφι.

Στακοβούτυρο - Στάκα
Μαζεύουν την τσίπα (κρέμα) του γάλακτος από το άρμεγμα και την αλατίζουν ελαφρά. Όταν μαζέψουν μιά ικανοποιητική ποσότητα επί αρκετές μέρες την ζεσταίνουν σε χαμηλή φωτιά με μικρή προσθήκη αλευριού. Έτσι χωρίζουν οι πρωτείνες από το λίπος. Το λίπος μαζεύεται χωριστά και γίνεται το περίφημο στακοβούτυρο, ενώ η άσπρη, πηχτή μάζα των πρωτεϊνών είναι η διάσημη στάκα.

Your rating: None Average: 4.5 (11 votes)
Συντάκτης: Mediasoup
Κατηγορία: Παράξενα

Comments

Κατσούρμπο, τι κάνεις απόψε????

το βράσιμο κρεάτων 3-4 ώρες μ΄αφήνει αδιάφορη, αλλά η προοπτική συνάντησης μ΄εκείνο το βοσκό του Ψηλορείτη....φωτιά στο Σαββατόβραδο! Αντί Οινούσσες πούχω για την άδεια μου, λες να τραβήξω κατα κει? Ξέρεις μήπως αν ο Κρητίκαρος είναι στο facebook....όχι τίποτ΄άλλο μην σφαχτεί η γίδα και το κοκόρι άδικα, σε περίπτωση που δεν φτάσουμε στο ποθούμενο γαμοπίλαφο!!!!!